Een kijkje achter de gevel: blije bewoners voor Lange Beestenmarkt

N

a drie jaar slopen en bouwen is op de hoek van de Lange Beestenmarkt met de Zuidwal een schitterend pand verrezen. Het gebouw biedt in totaal 11 woningen deels sociale huurwoningen maar ook vrije sector verhuur. De Wijkontwikkelingsmaatschappij Stationsbuurt-Oude Centrum die dit realiseerde, is een samenwerking van Staedion en gemeente Den Haag. De WOM is expert in renovaties en nieuwbouw op opvallende locaties in de stad, maar voor wie en wie gaat er wonen? Wij namen een kijkje achter de gevel en interviewden Titia.

Hoe kom je aan de Lange Beestenmarkt terecht?

Via Funda zag ik dit pand aan de Lange Beestenmarkt en toen ik de foto’s bekeek, vond ik het direct prachtig. Ik heb meteen gebeld en zo hoorde ik dat al veel mensen zich hadden aangemeld voor het open huis. Niet zo gek natuurlijk, voor een heel nieuw gebouw op een prachtige locatie. Zelf wilde ik dolgraag als eerste door de ramen naar buiten kijken, daarom stond ik al twee uur voor de bezichtiging voor de deur te wachten. Zou het mij lukken om de eerste te zijn? Die dag regende het flink. De buurman van de garage was zo vriendelijk om te vragen of ik kwam schuilen in zijn garage. Wow, dat is aardig, hij bood mij zelfs een kop koffie aan. Echt superaardig, toch sloeg ik zijn aanlokkelijke aanbod af en hield vast aan mijn oorspronkelijke plan: als eerste door de ramen naar buiten kijken.

Waarom wil je graag aan de Lange Beestenmarkt wonen?

Het gebouw vind ik echt prachtig en toen ik hierboven binnenliep was ik gelijk verkocht. Het is mij gelukt, ik keek als eerste naar buiten en het is ook nog mijn appartement geworden. Vanuit dit raam zie ik de skyline van Den Haag. Er hangt nu mist en je ziet de gebouwen maar half, maar wacht maar totdat de mist is opgetrokken. Straks als het donker is en de lichtjes overal aangaan, zal het helemaal magisch zijn. Ik kijk ook uit op de school waar ik ooit als leerkracht heb gewerkt. In die tijd was dit wel een heel ander buurtje. Echt een groot verschil met nu, het is mooi opgeknapt. Het is een fijne omgeving geworden, met hele leuke winkeltjes om de hoek. Net als die aardige monteurs uit de garage hiernaast. Ik voel mij eigenlijk al meteen thuis.

Aan de voorkant van mijn appartement heb ik uitzicht op de Prinsegracht, aan de achterkant zie ik de skyline van Den Haag

Werk je in de buurt van Den Haag?

Ik werk in Den Haag en omstreken met leerlingen in het reguliere onderwijs, zij zijn chronisch ziek of hebben een fysieke beperking. Samen met de school, ouders en leerlingen bedenken we oplossingen, zodat deze leerlingen naar school kunnen. In overleg biedt de school passend onderwijs aan. Zo kunnen deze leerlingen net als alle andere kinderen gewoon naar school. De meeste jongens en meisjes willen niet anders zijn en ook gewoon lol kunnen trappen net als de anderen in de klas. Alle leerlingen die ik ken, willen graag naar school, want ‘op school zijn’ betekent afleiding hebben van klasgenoten en leraren. Op die momenten zijn deze kinderen even niet ziek of anders. Onderwijs betekent ‘vooruitgang’ en ‘werken aan je toekomstdromen’ en wie wil dat nu niet? Passend onderwijs is voor deze groep leerlingen een uitkomst.

Deze foto krijgt zeker een heel speciaal plekje in mijn nieuwe huis!

Wat vind je ervan, dat je nu de sleutel hebt?

Helemaal geweldig! Ik kan niet wachten om hier te gaan wonen! Ik ben al druk bezig met de inrichting. Kijk, ik heb twee vloerdelen meegenomen om te zien welke het beste staat. Ook heb ik iets meegenomen wat ‘speciaal’ is voor mij.  De ene foto is gemaakt aan de kust, ik houd van het strand, de zee en de mooie luchten. Daar zie je iedere dag iets nieuws. De andere foto is een stadskaart van Den Haag in Mondriaan-stijl. Deze heb ik vorig jaar gemaakt in het Mondriaan jaar. Ik ben er erg trots op. De lange straten zoals de Laan van Meerdervoort, Sportlaan, Segbroeklaan en Koning Emmakade zijn zwart en heb ik gebruikt als basislijnen. De huizenblokken heb ik ingekleurd met de karakteristieke Mondriaan kleuren. Ik heb dit met veel plezier gemaakt. Deze foto krijgt zeker een heel speciaal plekje in mijn nieuwe huis!

Waar verheug jij je het meest op als je hier straks woont?

Relaxen na het klussen en genieten van de stad Den Haag op loopafstand. Zoals je inmiddels hebt gemerkt, houd ik van fotografie. Het lijkt mij heerlijk als ik zo de stad inloop met mijn fototoestel.

Het lijkt mij heerlijk als ik zo de stad inloop met mijn fototoestel.

Voor meer informatie volg Staedion en de WOM via Facebook.

Interview: Mascha Gerretsen
Foto’s: Daniella van Bergen

Lange Beestenmarkt 104-108

Lange Beestenmarkt/hoek Zuidwal

Leave a Comment